In deze blog deel ik tips bij een opgeblazen buik met je die je makkelijk kunt toepassen. Ik weet als geen ander hoe vervelend een opgeblazen buik kan zijn. Al 8 jaar heb ik last van het wel bekende prikkelbare darm syndroom, hierbij is een opgeblazen buik een veelvoorkomende bijwerking. Zelf ben ik geen dokter of therapeut maar heb ik in de jaren dat ik hier last van heb wel veel ervaring op gedaan met dingen die voor mij werken bij een opgeblazen buik. De tips die ik zelf toepas als ik last heb van een opgeblazen buik of obstipatie zal ik met je delen in deze blog.

Tips bij een opgeblazen buik

Hieronder zet ik de tips op een rijtje verdeeld in categorieën namelijk voeding, beweging, stress en suppletie.

Voeding

 • Eet geen rauwe groenten ⁠
 • Eet warme maaltijden⁠
 • Vind jouw triggers door bijvoorbeeld het fodmap dieet.⁠
 • Eet geen bonen of koolsoorten. ⁠
 • Bij mij zijn o.a. triggers ui, knoflook, rood vlees, te bewerkte producten, te veel peulvuchten, gefrituurd eten, frisdrank, gluten en lactose.⁠
 • Neem niet te veel zoetstoffen, hier kunnen je darmen vaak ook niet goed tegen. ⁠
 • Drink warme thee (citroen/gember/kamille), niet te koude dranken, alcohol of frisdrank. Drink voldoende.⁠
 • Eet langzaam en kou goed.⁠
 • Eet producten die helpen bij obstipatie zoals kiwi.⁠

Stress + ontspanning

 • Verminder stress zover als mogelijk, stress is naast voeding een grote oorzaak van buikklachten. ⁠
 • Verzet je gedachten. Vaak is het denken aan buikklachten al een trigger om een opgeblazen buik te krijgen. ⁠
 • Neem een warm bad of een warme douche. ⁠
 • Leg een warme kruik op je buik.⁠
 • Diepe buikademhalingen⁠
 • Buikmassage

Suppletie

 • Magnesium of pepermuntolie kunnen helpen bij obstipatie om je darmen te ontspannen.⁠
 • Psylium vezels
 • Probiotica
 • Spijsverteringsenzymen

Beweging

 • Beweging, wandel na het eten of als je buik is opgezet⁠
 • Yoga oefeningen voor een opgeblazen buik⁠
 • Doe geen hitt work outs, stelt je lichaam in stress modus.⁠

Ik hoop dat je wat haalt uit deze tips en dat je snel minder last hebt van een opgeblazen buik. Mocht je zelf nog tips hebben deel ze dan gerust in de reacties. Opzoek naar meer tips of informatie? Bekijk dan zeker eens mijn Instagram pagina of kijk eens naar dit blog artikel dat ik al eerder deelde over prikkelbare darm syndroom.

Tips bij een opgeblazen buik