5 tips bij het Prikkelbare darm syndroom

prikkelbare darm syndroom

Wist je dat maar liefst 1 op de 12 Nederlanders last heeft van PDS, maar waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg. En zelfs 75% van de PDS-patiënten is vrouw! Ik weet zelf als geen ander hoe het is om last te hebben van het prikkelbare darm syndroom. Na 6 jaar zoeken naar de beste tips en oplossingen, wil ik graag anderen helpen om hun Prikkelbare darm syndroom onder controle te krijgen. Hieronder geef ik je daarom 5 tips die jou kunnen helpen als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom.

 1. Pas het FODMAP dieet toe

Het Fodmap dieet kan jou helpen de triggers die bij jou klachten veroorzaken te ontdekken. Zo kun je er door een eliminatie proces erachter komen welke voedingsmiddelen bij jou je darmen triggeren. Er zijn verschillende dieetiste die je hierbij kunnen helpen. Ook kun je veel informatie vinden op https://www.fodmapfoodies.nl/ .

2. Eet geen/beperkt rauwe groenten

Vaak zien we rauwe worteltjes, tomaatjes en paprika als een gezonde snack echter zijn rauwe groente heel moeilijk te verteren voor onze darmen. Wil je dus snacken met groente, kook of grill ze dan even kort.

3. Eet geen fruit direct na de maaltijd

Fruit is snel verteerbaar, maar als je dit na een grote maaltijd eet blijft het langer in je darmen en gaat het gisten. Zorg er dus voor dat je fruit of voor de maaltijd of ruimere tijd erna pas eet.

4. Vermijd stress

Het welbekende hersen-darm as verhaal. Jouw darmen staan direct in verbindingen met je hersenen. Als je dus stress ervaart, reageren je darmen hier op en kan dit extra prikkelbare darm klachten veroorzaken. Probeer genoeg ontspan momentjes voor jezelf in te plannen

5. Eet kleine maaltijden

Overspoel je darmen niet met een grote maaltijd, dit kost je darmen veel tijd om te verwerken. Door elke keer een klein beetje te eten of bijvoorbeeld wat meer snacks geef je je prikkelbare darmen meer rust.

Ook kan het je helpen om bijvoorbeeld eens wat minder gluten en lactose te eten en te kijken of dit je klachten vermindert. Ik raad je niet aan direct te stoppen met eten als je niet weet of dit de trigger is, omdat het stoppen met het eten van bepaalde voedingsmiddelen ervoor kan zorgen dat je tekorten krijgt.

Al mijn recepten zijn geschikt voor mensen met een gevoelige buik, en dus ook het prikkelbare darm syndroom. Mochten er ingredienten tussen staan waar jou darmen niet lekker op reageren, laat me het dan weten. Dan denk ik met jou mee hoe ook jou van het gerechtje kunt genieten!

Ik hoop dat jij door deze tips minder last heb van jou klachten van het prikkelbare darm syndroom, want ik weet als geen ander hoe het is om klachten te hebben!

Liefs Sann

Aanbevolen artikelen

6 Reacties

 1. Super interessant artikel met nuttige tips! Dankjewel, ik ga zeker eens tussen jouw recepten gluren!

  1. Dankjewel! Ben benieuwd wat je ervan vindt 😉

 2. Geweldige recepten en je enthousiasme zie je overal in terug. Ik ga zelf met het fodmap dieet starten maar ben nog zoekende. Ga aan de slag met jou recepten.

  1. Hi Madelon, ohhh wat lief dankjewel! Heel veel succes met het fodmap dieet dat kan je zeker gaan helpen. Veel recepten zijn ook fodmap proof.

   Liefs Sanne

 3. Onlangs te weten gekomen dat ik hier ook last van heb. Ik voelde me zeer oncomfortabel… heb super veel honger maar terwijl leef ik in angst om te eten omdat ik dan bang ben dat ik weer enorm veel maagklachten ga hebben. Het belemmert echt het dagelijks leven… Maar ik ben zeer blij met deze nuttige tips en kan ik hier eindelijk werk van maken zodat het leven met gewoon eten beetje bij beetje kan terug komen. Dank je wel Sanne! Je bent een voorbeeld voor vele!

  1. Hi Kimberley,

   Wat vervelend voor je! Ik herken het enorm. Maar je kan zeker stappen maken, ook al kan sommige voeding je triggeren tot enorme buikpijn is er ook nog voeding die wss wel goed gaat. Mocht ik je kunnen helpen mag je me altijd een berichtje op Instagram sturen. Daar staan ook nog wat extra tips. Succes met jou zoektocht, ik hoop dat je snel weer zonder angst kunt leven & eten.

   Liefs Sanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.